Bucketlistan med tältplatser i Sverige för dig som älskar att tälta

tälta sverige, skärgård


Sverige, med sin otroliga naturskönhet och oändliga landskap, erbjuder några av världens mest magnifika tältupplevelser. För den äventyrslystna själen finns det ingen brist på platser att utforska, från de arktiska vidderna i norr till de lugna stränderna i söder. Varje region bär på sina egna hemligheter, väntandes på att avslöjas under stjärnklara nätter och i tystnadens mest heliga stunder. Följande lista tar dig med på en resa genom Sveriges mest betagande tältplatser, där varje destination inte bara erbjuder en plats för natten utan en inbjudan till äventyr och självupptäckt. Från det orörda och utmanande landskapet i Sareks nationalpark till de mystiska skogarna i Tiveden, här bucketlistan för dig som längtar efter att upptäcka det vilda och vackra Sverige från tältets öppning.

1. Abisko Nationalpark, Lappland

Omfamnad av dramatiska fjäll och klart, bubbligt vatten är Abisko en portal till arktisk magi. Här kan du tälta under midnattssolen på sommaren eller iakttar norrskenet dansa över himlen på vintern. Abisko är inte bara en tältplats; det är en inbjudan till äventyr där varje natt är ett levande konstverk.

2. Sareks Nationalpark, Lappland

För den som söker en utmaning erbjuder Sarek en av Europas sista verkliga vildmarker. Omringad av mäktiga bergstoppar och genomkorsad av orörda älvar, är det här platsen för dig som vill komma så nära den obevekliga, råa naturen som möjligt. En natt under Sareks stjärnhimmel är en påminnelse om naturens storhet.

3. Kosterhavets Nationalpark, Västkusten

Sveriges första marina nationalpark är en labyrint av salta vatten och mer än 12.000 öar och skär. Här kan du tälta på små, avskilda öar och vakna upp till ljudet av vågor och skri av havsfåglar. Kosterhavet erbjuder en unik kustupplevelse där hav och land möts. Läs mer om Kosterhavet.

4. Tivedens Nationalpark, Västra Götaland

Gömd mellan Vänern och Vättern ligger Tiveden, en mytisk skog fylld med massiva stenblock, hemlighetsfulla sjöar och djupa raviners. Att tälta här är som att stiga in i en sagovärld, där naturens stillhet och mysterium omsluter dig.

5. Gotland – Fårö

Med sina raukar (kalkstensformationer), öppna landskap och långa, sandiga stränder är Fårö en dröm för tältentusiaster som älskar havet. Här kan du tälta under en stjärnklar himmel, utforska isolerade stränder och känna historiens vingslag i varje sten och vindpinad tall.

6. Fulufjällets Nationalpark, Dalarna

Hem till Sveriges högsta vattenfall och världens äldsta träd, Old Tjikko, erbjuder Fulufjället en unik kombination av naturunder. Här tältar du i en lugn och orörd miljö, med chans att skåda älgar, renar och andra vilda djur i deras naturliga habitat.

Varje tältplats på denna lista erbjuder en unik upplevelse, från arktiska äventyr och marina upptäckter till mytiska skogar och vilda, orörda landskap. Sveriges natur är oerhört mångfacetterad, och att tälta ger dig möjlighet att uppleva dess skönhet på nära håll. Packa din ryggsäck, förbered din tältutrustning, och ge dig ut på äventyr som du aldrig kommer att glömma.

På Bucketlist.nu kan du hitta fler roliga naturupplevelser att lägga in på din lista.