Var ska jag tälta? 

tunneltält på ett fjäll

Det finns otroligt många fina platser där man kan slå upp sitt tält och tack vare allemansrätten som vi har i Sverige har du rätt att slå upp ditt tält på någon annans mark så långe du inte står nära boningshus, på en tomt eller står vägen för andra intressen. Som tältare ska du respektera markägare och framförallt naturen och alltid försäkra dig om att du inte stör, förstör eller skräpar ner. 

Men nu har du äntligen köpt ditt nya tält och är redo för att ge er ut i skog och mark. Grattis! För att inspirera dig till en härlig tältupplevelse har vi listat några platser som vi rekommenderar. 

Platser att tälta

  1. Tomten. Ja du läser rätt. Vi rekommenderar att ni börjar med att slå upp tältet och gärna sova i det på tomten. Har ni ingen tomt så låna en väns eller välj en bekväm campingplats i närheten från där du bor. Det blir helt enkelt mycket enklare att göra det första gången under ordnade former. Då kommer ni garanterat att komma på fiffiga små lösningar och lär er ta upp och ner tältet. 
  2. Tälta i Fjällen. Att tälta i fjällen är kanske inte det första man ska testa. Vädret i fjällen är ofta kargt och tufft. Även under sommaren kan termometern krypa ner mot nollan. Det är därför viktigt att ni har ett kvalitativt och bra tält som står emot väder och vind. Om ni ska gå långt ska ni också se över vikten och panera noga för er tältvandring. Vill man testa på att tälta i fjällen rekommenderar vi att ni bokar ett vanligt boende i en fjällstuga eller lägenhet och sen gör en endygnsutflykt med tält för att testa på. Det brukar bli lagom om det är första gången eller om ni har med er barn. 
  3. Tälta i Skärgården. Det finns få saker som slår att vakna upp i ett tält på en kobbe i skärgården och blicka ut över havet och skärgårdslandskapet. Det är saftigt få saker som kan vara så avskräckande som att vakna upp i ett blött tält i skärgården. Se därför till att ha bra grejer. Vi rekommenderar starkt att ö-luffa i de svenska skärgårdarna, både i Stockholms och västkustens skärgård finns många trevliga campingplatser ute på öarna och ni tar er enkelt mellan öarna med båtturer. 
  4. Campa i Norrland. Norrland erbjuder en fantastisk natur och ett stort utbud av campingplatser och trevliga områden att hyra en stuga eller slå upp ett tält. Norrlandskusten är ett populärt resmål, enda från Höga Kusten och upp i Bottenviken och städer som Umeå, Luleå och Piteå är värda en resa.

Här kan du hitta fler resmål för tältsemester i norden.