Taktält- Stor köpguide för taktält

Taktält från Wera

Intresset för taktält har ökat lavinartat de senaste åren. Vi har därför skapat en köpguide för dig som går i tankarna att köpa ett taktält och komma igång med taktältandet. Happy camping!

Taktältet historia

Taktält är inget nytt påhitt utan något som använts i bland annat Australien och Afrika sedan länge. Det är faktiskt så att de första taktälten kom till Europa redan på 30-talet. Bland annat i Tyskland där de såldes som tillbehör till bilar av märket Trabant. I Afrika och Australien har taktälten varit ett vanligt inslag på expeditioner, inte sällan sittandes på en större fyrhjulsdriven bil. Där har man valt att tälta på taket för att skydda sig från rovdjur och farliga spindlar och kryp. I Sverige är det kanske inte lika självklart varför taktältet har fått ett sådant uppsving men det är helt klart så att taktälthar sina fördelar.

Fördelar med taktält

Att tälta på taket har många fördelar, här har vi listat några av dessa.

 1. Taktält gör det enklare och roligare att komma ut i naturen. Det är dessutom en stor frihet att välja själv var du parkerar bilen och slår upp ditt tält.
 2. Vattenskydd. Genom att sova i ett vanligt tält på marken riskerar du att det läcker in vatten i tältet underifrån om marken är blöt eller om det regnar, det slipper du garanterat i ett taktält.
 3. Sov skönt. Taktält är ofta utrustade med en skön madrass och du slipper dessutom eventuella stenar och ojämn mark som kan vara fallet i ett vanligt campingtält.
 4. Taktält är förvisso dyrare än ett vanligt tält men betydligt billigare än exempelvis husbil och husvagn.
 5. Du kan unna dig att ha sköna kuddar och täcken som du ofta kan lämna kvar i taktältet när ni packar ihop.
 6. Taktält går att montera på alla bilar som har takräcke. Det avråds dock att man har takräcken som kläms in dörren. Ska ni ha ett stort tält ställer det givetvis också vissa krav på takstorlek och antalet takräcken ni monterar för att kunna bära vikten.
 7. De flesta taktält bygger på rejäla konstruktioner och är enkla att ta upp och ner.
 8. I och med att du alltid har bilen med dig behöver ni inte bära tungt när ni ska tälta. Ni kan dessutom unna er att ha lite extra packning inne bilen då ni har tältet på taket.
 9. I och med att ni har bilen med er har ni alltid tillgång till el (kan vara bra att ha med en power station, har ni dessutom en solpanel med er kan ni klara er hur länge som helst).

Nackdelar med taktält

Även om vi gillar taktältande så vill vi vara ärliga med att det finns vissa nackdelar som är värda att känna till:

 1. Genom att tältet sitter fast på bilen medför det vissa begränsningar mot ett vanligt tält. Du kan inte tälta var du vill. Det måste gå bilväg hela vägen fram.
 2. Jämfört med husbilen/husvagnen saknar du toalett, kök osv invändigt i tältet.
 3. Taktält kostar en del. Vi har sett billiga taktält för bara några tusenlappar men de vill vi avråda från. Välj ett kvalitativt tält som håller över tid. Det går även att sälja på begagnatmarknaden. Men det innebär ju också att du behöver investera lite mer för att komma igång med taktältandet.  
 4. Det kan i vissa fall vara lite svårt att klättra upp och ner i ett taktält. Det är därför kanske inget att rekommendera för äldre.

Att tänka på vid val av taktält

Innan du köper ett taktält vill vi rekommendera dig att läsa igenom våra köptips:

 • För att montera taktält krävs takräcke. Kolla upp hur stor vikt ditt takräcke håller för. Man brukar säga att man behöver ungefär ett takräcke per person. Alltså fyra personers tält kräver fyra takräcken för att bära vikten.
 • Köp ett lagom stort tält där ni får plats men ni behöver inte ha massa extrautrymme i tältet eftersom ni har bilen med er.
 • Behöver ni ett förtält? Det finns förtält att köpa till ditt taktält. Då kan ni exempelvis laga mat under tak om det är dåligt väder. Det går ofta att köpa till i efterhand om ni inte köper det direkt. Här kan du läsa mer om förtält till husbilar och husvagnar.
 • Det finns mjuka och hårda taktält. De mjuka viks ut åt ena sidan av bilen och halva tältet vilar på biltaket. De hårda taktälten viks inte ut utan höjs upp så att man får högre höjd. Vissa hårda tält kan också användas som takbox för att packa utrustning.

Hoppas att guiden är till användning och att ni kommer trivas med ert nya taktält!

Här kan du köpa taktält.

Här på Tältkompaniet har vi samlat mängder av tips för dig som är nyfiken på tält.