Campingtält – Komplett köpguide och mängder av tips

campingtält i nattens sken

Vi listar de bästa campingtälten för olika behov och mängder av tips inför ditt köp.

Att vakna ute i naturen efter en natt i tält är något alldeles särskilt. Det är en frihetskänsla och ger ett stort värde för alla oss som älskar friluftsliv och utomhusaktiviteter. Men för att ni ska trivas i ert nya campingtält och längta till nästa gång har vi samlat tips och råd så att ni ska hitta det perfekta campingtältet för just era behov. Vi tipsar också om fem riktigt bra tält för olika ändamål. Bara att fortsätta läsa:)

Tänk långsiktigt 

Det finns billiga tält som säljs på butikskedjor som biltema, prislappen kan se frestande ut men ha inte för höga förväntningar. Du får vad du betalar för, dessa lågpristält är sällan särskilt hållbara och inte så användarvänliga. Satsa istället på ett kvalitetstält så får ni garanterat en bättre tältupplevelse.

Olika storlekar på campingtält

Campingtält tillverkas självklart i olika storlekar beroende på hur många som ska rymmas. Många modeller rymmer mellan 4-6 personer så hela familjen ska få plats. Men om man ofta är färre ska man välja ett mindre tält så man inte behöver bära mer än nödvändigt, ett stort tält tar också längre tid att få upp en bekväm värme i. Campingtält finns från tvåmannatält upp till åttamannatält.

Användning & behov

Hur har du tänkt dig använda campingtältet? Det är viktigt att ditt nya tält fyller de behov du har. Om du exempelvis kommer att fjällvandra mycket kan det vara klokt att välja ett lättviktstält och ett som är extra stabilt då vädret i fjällen kan vara tufft. Begränsas dina planerade campingupplevelser till platser du kan ta dig till med bil? Då behöver du inte tänka lika mycket på vikt och kanske att du kan unna dig ett extra stort campingtält.

Vattentåliga tält 

Ingen vill vakna blöt efter en natt i tält, välj därför ett tält som har bra chans att hålla vatten ute. För att räkna på hur mycket vatten ett campingtält står emot använder man en skala för antalet vattenpelare som tältet tål. Den känsligaste punkten är tro det eller ej golvet, om det samlas vatten under tältet kommer det så sakteliga att krypa in. Välj därför ett tält med minst 3000 i golvet, men ska man vara riktigt säker ska man välja ett tält står emot 10 000 vattenpelare eller mer. Välj i så fall också ett tält med tejpade sömmar som betydligt bättre står emot vatten. De riktigt bra campingtälten är ofta tillverkade i polyester och står emot både regn och vind väldigt bra. 

Stabil konstruktion på tältet 

Vädret kan slå om snabbt och man ska inte förutsätta att det alltid kommer var solsken och vindstilla när ni ska tälta. Välj därför ett stabilt campingtält, gärna med tältpinnar av aluminium som är både hållfast och väger lite.

Här har vi listat några av våra favoriter bland Campingtälten på marknaden

Ett campingtält ska funka fint på semestern, vandringen och erbjuda skön komfort. Det ska vara enkelt att sätta upp och packa ner. Det ska stå emot vatten och vind. Här har vi valt ut några favoriter som vi vill rekommendera till dig som ska köpa ett nytt campingtält. 

Tre campingtält

Det finns en uppsjö av campingtält på marknaden och det här är inte de enda tre tältmodellerna som är bra. Det finns många bra tillverkare av campingtält men här vi listat några av våra favoriter från tre varumärken som vi gillar. Alla tre, Fjällräven, Hilleberg och Primus är dessutom svenska företag från början, Hilleberg särskiljer sig extra då de dessutom har tälttillverkningen i Sverige.

Fjällräven Keb Dome 3

Keb Dome 3 är ett stabilt och extra slitstarkt kupoltält från Fjällräven. Det är ett tremannatält som går bra att använda året om och som står emot även tuffa väderdagar. Finns att köpa på Fjallraven.com

Avsett för antal personer:3 pers
Totalvikt:4790 g
Vattenpelare på ytterduk:3000 mm
Vattenpelare på golv:6000 mm

Hilleberg Nallo GT

Ett väldigt bra och kvalitativt lättviktstält från den svenska tälttillverkaren Hilleberg. Med sitt hem och tillverkning i Jämtlands fjällvärld kan du vara säker på att det här fyrasäsongstältet kommer att stå emot även de tuffaste väder. Läs mer om tältet hos Hilleberg.

Avsett för antal personer:4 pers
Totalvikt:3600 g
Vattenpelare på ytterduk:5000 mm
Vattenpelare på golv:15000 mm

Primus Bifrost H6 Tent

Ett campingtält från Primus som rymmer 6 personer. Det är ett tresäsongstält vilket alltså innebär att det inte lämpar sig för vintercamping men är ändå ett slitstarkt och kvalitativt tält. Med goda ventilation och myggnät håller ni både fukt och mygg borta. Det här tältet har två sovrum och i mitten ett ”vardagsrum”. Här kan du läsa mer.

Avsett för antal personer:6 pers
Totalvikt:10 700 g
Vattenpelare på ytterduk:3000 mm
Vattenpelare på golv:7000 mm

Läs mer om du ska köpa tält.

Sugen på att testa nya trenden taktält?