Vi hjälper dig att köpa rätt tält!

Tips om du ska köpa tält

Vår värld är full av tält och det finns garanterat ett tält som passar för just dina behov. Det är mycket du som tältköpare behöver tänka på innan du väljer ditt tält. Vi har därför samlat några av våra bästa tips när du ska köpa tält. Vi rekommenderar därför att du läser dessa tips innan du köper nytt tält. 

Hur ska du använda ditt nya tält?

Börja med att ställa dig frågan hur du tror att att kommer att använda tältet.

Ska det användas året runt? Då finns det fyrasäsongstält som är anpasssade just för vinter

Hur många ska få plats? Man vill varken ha ett för stort eller för lite tält. Lagom är bäst.

Kommer ni att vandra långt? Ser du framför dig att du kommer att gå långa turer kan det vara värt att investera i ett lättviktstält. Så då även över val av liggunderlag, kök, sovsäck mm i din packning.

Våra tips när du ska köpa tält

 1. Tänk långsiktigt. Vi slår alltid ett slag för kvalitet, även om det kostar mer så kan ett tält ses som en investering som räcker livet ut om du väljer ett kvalitativt tält. Ett billigt tält däremot går ofta sönder och tål inte hårt väder. 
 2. Vilka säsonger ska du tälta? Tänk igenom hur du kommer att använda ditt nya tält. Ska du tälta under de tre barmarkssäsongerna eller behöver du ett tält som även går att använda för att tält på vintern? I så fall behöver du generellt ett större tält för att få plats med utrustning. Det blir också viktigt med ett rejälare tält. Ska du tälta mycket på varmare breddgrader är ventilation en viktig faktor. 
 3. Hur många ska få plats i tältet? Det är givetvis en avgörande faktor om tältet ska rymma två personer eller ett helt kompisgäng eller en stor familj. Ha i åtanke att ju större tältet blir desto mer väger det och ju mer plats tar det. Och för oss in på nästa tips. 
 4. Hur ska tältet användas? Kommer ni att förflytta er ofta och därmed ta upp och ner tältet lika ofta? Eller kommer ni att slå basläger och sedan låta tältet stå och göra kortare turer i området? Det ställer iaf helt olika krav ert framtida tält. Kommer ni mest att campa på etablerade campingplatser eller ute i naturen? Ska ni ha med tältet på ställen där vädret kan vara extra tufft så som fjällen och skärgården exempelvis. 
 5. Extrautrymme i tältet? Absiden är ett utrymme som kan användas för den utrustning som du inte vill ta in i tältet men som du ändå vill hålla torr, du kan se absiden som en hall. Du kanske inte behöver ta in alla extrakläder och matlagningsutrustning, dessa kan du förvara i tältets absid, absid finns ofta på tunnetält.  
 6. Enkelväggstält eller dubbelvägg? Köp ett enkelväggstält på turer där vikt och utrymme är ditt största bekymmer, långa turer och lätta alpinklätterturer. Skaffa ett dubbelväggstält om du ska vara i regnigt eller varmt väder, det ger bättre luftflöde och mindre kondens. De passar för turer där du kommer vara på samma lägerplats flera nätter.
 7. Väderbeständigt. Att vakna upp i ett blött och kallt tält är ingen rolig upplevde och det är något vi inte ens vill önska vår värsta fiende:) När du väljer tält ska du utgå från antalet vattenpelare som anger vattentätheten i yttertältet respektive golvet i innertältet så att ni är säkra att vatten inte kommer in vare sig uppifrån eller nerifrån. Ett mer vattentätt tält är därmed även mer hållbart och kommer att klara sig längre.

Här kan du läsa mer om campingtält.

Avlutande tips inför din första tältövernattning

För att ni ska få en trevlig upplevelsen av ert nya tält följer här några korta avslutande tips som vi hoppas ska hjälpa er på traven:

 • Slå upp ditt nya tält på tomten eller i en närliggande park. Alltid bra att testa utrustningen en gång så att ni inte hamnar i världens oväder på ett fjäll första gången tältet ska resas.
 • När ni ska ge er ut första gången vill vi tipsa om att välja en extra säkert plats. Kanske på en fin campingplats eller med närhet till bekvämlighet. Börja också med enstaka dygn så ni inte satsar på en hel vecka första gången.
 • Ta med varma kläder om ni skulle börja frysa under natten.
 • Se över utrustningen till ert nya tält. Se också till att investera i en skön sovsäck och liggunderlag så att n klarar er.
 • Se till att kamera och mobilbatterier är laddade så att ni kan minnas tillbaka på er första tältsemester:)

Här har vi samlat tips inför valet av plats att tälta.

Lycka till med valet av tält!