Olika typer av tält

tält för olika ändamål

Det finns många olika typer av tält och här har vi samlat några av de vanligaste. 

Kupoltält 

Kupoltält kan ibland även kallas för dometält dessa tält är generellt kvadratiska och bygger på en konstruktion av två bågar som skjuts in som ett kors. När bågarna är på plats står tältet av sig själv, men glöm för den sakens skull inte att fästa tältet ordentligt i marken. Annars riskerar ni att tältet blåser bort. Kupoltält är väderbeständiga och har ofta ganska bra höjd invändigt vilket gör att du kan sitta bekvämt. 

Tunneltält

Tunneltält passar perfekt när du vill ha största möjliga yta till minsta möjliga vikt. Till skillnad från kupoltält kräver tunneltält linor som fästs i marken och på det sättet spänner upp tältet för att det ska stå upp. Tunneltält har ofta en absid där ni har extra utrymme för att förvara det som ni inte behöver ta in i tältet. Tunneltält kan ofta vara lite mer vindkänsliga än kupoltält. Då tunneltälten kräver flera fästpunkter ställer det också lite er krav på platsen där ni ska slå upp tältet än ett kupoltält, det måste helt enkelt finnas bra mark att fästa pinnarna med runt stort sett hela tältet. 

Familjetält & kåtor

Ibland är det inte bara vikten och enkelheten som är viktig. Ibland vill man ha ett tält med komfort och bekvämligheterna som många vanliga kupol- och tunneltält saknar. Ett familjetält eller en kåta är inte särskilt effektivt att packa ner och bära med sig men kan skapa en betydligt bekvämare tältupplevelse för sällskapet. Det finns exempelvis tält med separata sovavdelningar. Väljer man att tita på en kåta så är de betydligt större, rymmer fler och kan användas året runt. Inte minst de kåtor som erbjuder möjlighet till en liten kamin i mitten för att kunna hålla värmen med en eld. Denna typ av tält används av militären. 

Förtält

Många som campar med husbil eller husvagn investerar i ett tält som man kallar för förtält. Det ses ofta som husbilen eller husvagnens vardagsrum. Dessa finns i mängder av olika modeller och typer för att passa just era behov och er typ av bil/vagn. Exempelvis a-måttstält som man köper med specifika mått för att passa just er husvagn, till lufttält som är väldigt smidiga att blåsa up och ta ner och som därför lämpar sig bra för den som ska flytta ofta. För de campare som mestadels står på samma plats året runt finns det året-runt-tält som är av en högre kvalitet, stabilare konstruktion och som står emot väder och vind alla årstider. Här kan du hitta förtält till husvagn.

Taktält till bilen

Många drömmer om den enkla campingsemestern där man bara reser runt med sin bil och stannar där man helst önskar. Ett perfekt sätt för den typen av tältning är att investera i ett taktält. Med ett taktält har man alltid tältet med sig så länge men kan har bilen:) Nackdelen är just det, att bilen måste med. Man kan därför inte tälta högst uppe på ett fjäll eller exakt vid sjön man spanat in. Fördelen är istället att man kommer upp från maken och därför sällan har samma problem med väta och att det blir kallt som man kan ha när tältet står på backen. 

Hoppas att du hittar det tält du söker! Här har vi samlat tips när du ska köpa tält!