Överlevnad i Vildmarken: Väsentlig utrustning att ha med sig

Överlevnad i vildmarken

Att vistas i vildmarken kan vara en berikande och spännande upplevelse, men det kräver också noggrann planering och rätt utrustning för att säkerställa din säkerhet och överlevnad. Oavsett om du är ute på en vandring, en campingtur eller en äventyrsresa, är det viktigt att ha med sig rätt utrustning. Här är en lista över viktig utrustning att tänka på när du beger dig ut i vildmarken.

1. Tält eller skyddsutrustning

Ett robust och pålitligt tält är avgörande för skydd mot väder och vind. Se till att det är lätt att sätta upp och att det är i gott skick. Alternativt kan du ha med en hängmatta eller en tarp (tältliknande duk) för att skapa skydd mot elementen. Här hittar du olika campingtält.

2. Sovutrustning

En sovsäck som passar för de förhållanden du förväntar dig är viktigt. Komplettera den med en liggunderlag eller en uppblåsbar madrass för isolering mot marken och för att få en bättre natts sömn. Det finns speciella sovsäckar för vinterförhållanden som är väldigt varma.

3. Verktyg och knivar

En pålitlig multipurpose-kniv eller verktygssats är oumbärlig. Den kan användas för allt från att skära ved till att fixa utrustning och hantera matlagning. Av säkerhetsskäl rekommenderar vi en kniv med skydd mellan skaft och blad så att inte fingrarna kan glida ut, det är extra viktigt om barn ska använda.

4. Ljusutrustning

Ficklampor, pannlampor och extra batterier är avgörande för att navigera och utföra uppgifter under natten. Överväg att ta med en bärbar solcelsladdare för att hålla dina enheter igång om du behöver dem.

5. Första hjälpen-kit

Ett komplett första hjälpen-kit är nödvändigt för att behandla mindre skador och hantera oväntade situationer. Se till att det innehåller bandage, desinficerande medel, smärtstillande medel och andra viktiga förnödenheter.

6. Matlagning och vattenrening

En bärbar spis eller stormkök tillsammans med lämplig bränsle är avgörande för matlagning. Ta också med vattenreningstabletter, en vattenrenare eller kokkärl för att säkerställa att du har tillgång till säkert dricksvatten.

7. Kommunikationsutrustning

En mobiltelefon, en nödradio eller en satellittelefon kan vara livräddande i fall av nödsituation. Se till att ha ett reservbatteri eller en bärbar laddare för att hålla dem igång.

8. Navigationsverktyg

Karta och kompass är avgörande för att kunna orientera sig. Förbättra dina navigationsfärdigheter genom att ha kunskap om användningen av dessa verktyg innan du ger dig iväg.

9. Förråd av mat och energi

Ta med en reserv av energirika livsmedel som torkad frukt, nötter eller energibars för att säkerställa att du har tillräckligt med energi när mat inte är tillgänglig, ta med dig mer mat än du tror att du kan behöva. Om du inte når nästa mål i tid kan du behöva några extra mål mat.

10. Skyddsutrustning och kläder

Beroende på väderförhållandena, se till att ha rätt kläder och skyddsutrustning såsom regnkläder, termiska lager och solskydd för att skydda dig beroende på väder och vind.

Avslutande tankar

Att ha rätt utrustning när du beger dig ut i vildmarken är avgörande för din överlevnad och säkerhet. Kom ihåg att även om det här är en grundläggande lista så kan individuella behov variera beroende på plats, årstid och typ av äventyr. Att vara förberedd och känna till din utrustning är nyckeln till en lyckad och säker vildmarksupplevelse.

Vill du lära dig mer om att överleva i naturen? Då skulle vi vilja rekommendera en kurs i överlevnad som exempelvis denna som Jonas Vildmark arrangerar.


Att förbereda sig noggrant och ha rätt utrustning kan vara skillnaden mellan en minnesvärd upplevelse och en potentiellt farlig situation. Det är alltid bäst att vara förberedd och ta med extra utrustning för att klara oväntade situationer i vildmarken.