Svenska Friluftsdagen – 29 april

Svenska Friluftsdagen, Bild över Sonfjället

Svenska Friluftsdagen firas varje år för att uppmärksamma och främja ett bra friluftsliv, det innebär baldn annat att fler ska få tillgång till och vistas i naturen, och även att vi vistas i naturen på naturens premisser. Att vi inte skräpar ner och inte lämnar spår.

Svenska friluftsdagen ska firas

Vi på Tältkompaniet tycker att Svenska friluftsdagen som firas den 29 april varje år är väl värd att firas! Vi vill uppmana alla som kan att njuta lite extra av skog och mark just denna dag. Det behöver inte vara avancerat, ta en promenad i skogen, grilla korv och lek med barnen.

Svenska friluftsdagen för dig inom skola

Svenska friluftsdagen är ett perfekt tillfälle för dig som arbetar inom skola och med barn och ungdomar att inspirera fler att upptäcka svenska natur. Ta gärna tillfället i akt och tala om allemansrätten och hur man vistas i naturen på ett säkert och respektfullt sätt.

Svensk natur

Det finns över 5000 naturreservat och 30 nationalparker i Sverige. Det är ett sätt för staten att skydda särskilt värdefulla naturområden och samtidigt tillgängliggöra dessa. Stora delar av den svenska skogen ägs av privata aktörer och de har inte alltid prioritet eller resurser att underhålla leder, skyltar och rastplatser. I statens naturreservat och nationalparker däremot kan du förvänta dig informationstavlor, skyltning mm. Nationalparker och naturreservat finns över hela vårt avlånga land. Sonfjällets nationalpark är Sveriges äldsta nationalpark som instiftades redan 1909.

Kort om allemansrätten

Allemansrätten är en helt unik företeelse sett ur ett globalt perspektiv som vi i Sverige ska vara stolta över. Den ger oss möjlighet och tillstånd att vistas i naturen på annans mark. Grunden i allemansrätten är att alla har rätt att vistas i naturen men det kommer också med ett antal förhållningsregler. Den viktigaste tycker vi är att man inte får störa eller förstöra. Den svenska naturen är hem till mängder av djur och växter, det är något som vi alla bär ansvar för att förvalta.

Tälta i naturen

Enligt allemansrätten får du tälta nästan varsom helst i den svenska naturen. Inte på någons tomt men exempelvis i en hage om man nu skulle vara intresserad av det. Allemansrätten säger att du får övernatta i tält ett dygn på annans mark. Vill du slå läger en längre period rekommenderar vi därför att man tar kontakt med markägaren eller håller sig på angivna tältplatser. Här har vi samlat bra platser att tälta.

Här hittar du vår guide om du ska köpa tält.